Navigatie
Populair Zorgvergelijker 2025 Zorgverzekeringen Zorgverzekeraars Aanvullende zorgverzekeringen Blog Eigen risico Zorgtoeslag

Wat is een restitutieverzekering?

Als u een restitutieverzekering afsluit heeft u een vrije zorgkeuze. Dat wil zeggen dat u zelf mag kiezen bij welke zorgaanbieder of apotheek u behandelt kunt worden. De procedure hierin is dat u eerst zelf de rekening betaalt en deze vervolgens vergoed krijgt. Vrije zorgkeuze is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Wanneer u een goede ervaring heeft met een ziekenhuis, apotheek of zorgverlener kan dit natuurlijk een belangrijke reden zijn om een restitutieverzekering af te sluiten.

De voordelen van een restitutieverzekering

De voordelen van een restitutieverzekering spreken eigenlijk voor zich. We hebben ze even voor u op een rij gezet.

  • Vrije zorgkeuze, zelf bepalen waar u behandeld wordt
  • U krijgt de kosten van alle zorgaanbieders vergoed
  • Het biedt duidelijkheid in uw financiën

Naast deze voordelen zal een restitutieverzekering ook een veilig gevoel geven. U kunt immers behandeld worden bij de zorgverlener die het best gespecialiseerd is in uw klacht. U hoeft dus niet naar een minder ervaren ziekenhuis, omdat uw verzekering dat niet dekt.

De nadelen van een restitutieverzekering

Een duidelijk nadeel van de restitutieverzekering is dat het duurder is dan bijvoorbeeld een naturaverzekering. Er zijn echter nog een aantal andere aandachtspunten. Hoewel de meesten deze niet echt als nadeel ervaren is het goed om ervan op de hoogte te zijn.

  • De gemaakte kosten dienen te worden voorgeschoten, deze worden achteraf vergoedt.
  • Uw zorgverzekering heeft geen prijsafspraken gemaakt, hierdoor dient er mogelijk meer voorgeschoten te worden (dit wordt uiteindelijk weer vergoedt).
  • De restitutieverzekering keert uit tot aan de marktconforme prijs. Is uw zorgaanbieder duurder? Dan dient u dit bedrag zelf aan te vullen. De marktconforme prijs vindt u op de website van de zorgverzekeraar.