Navigatie
Populair Zorgvergelijker 2025 Zorgverzekeringen Zorgverzekeraars Aanvullende zorgverzekeringen Blog Eigen risico Zorgtoeslag

Menzis basisverzekering

De basisverzekering is het verplichte deel van uw zorgverzekering. Een verzekeraar is verplicht om u te accepteren voor de basisverzekering (op een paar uitzonderingen na). De zorg die vergoed wordt via een basisverzekering wordt jaarlijks door onze overheid vastgesteld en zal dus bij elke zorgverzekering hetzelfde zijn.

De Menzis basisverzekering komt in drie varianten, waarbij variant 1 de goedkoopste is en variant 3 de duurste:

 1. Menzis Basis Voordelig (naturapolis)
 2. Menzis Basis (naturapolis)
 3. Menzis Basis Vrij (restitutiepolis)

De grootste verschillen tussen deze varianten zijn de zorgkeuze, de vergoedingen en de service. Hoe duurder de basisverzekering, hoe uitgebreider deze punten natuurlijk zijn. Wat er wel bij genoemd dient te worden is dat alle basisverzekeringen vrije zorgkeuze hebben. Het enige nadeel kan zijn dat de vergoeding minder is wanneer u naar een zorgverlener gaat die niet bij Menzis is aangesloten. Bij sommige verzekeraars heeft u slechts een beperkte keuze als het op ziekenhuizen, huisartsen, tandartsen etc. aankomt.

Aanvullende verzekeringen bij Menzis

Naast de basisverzekering is er natuurlijk nog de mogelijkheid om een aanvullende verzekering te nemen. Bij Menzis heeft u de keuze uit 6 aanvullende verzekeringen, namelijk:

 1. ExtraVerzorgd 1
 2. ExtraVerzorgd 2
 3. ExtraVerzorgd 3
 4. Basis Voordelig Aanvullend
 5. Basis Voordelig ExtraAanvullend
 6. JongerenVerzorgd

ExtraVerzorgd 1

Dit is de minst uitgebreide variant van de aanvullende verzekeringen bij Menzis. Per jaar krijgt u met deze verzekering een vergoeding voor fysiotherapie, voetzorg, hulp in het buitenland en voorbehoedsmiddelen. Dit is de goedkoopste aanvullende verzekering, dus de vergoedingen zijn niet erg hoog. Voor iemand die echter sporadisch gebruikt maakt van bijvoorbeeld fysiotherapie kan het uiteindelijk voordeliger uitpakken om een aanvullende verzekering af te sluiten.

ExtraVerzorgd 2

Deze aanvullende verzekering is geschikt voor mensen die liever niet voor onverwachte kosten komen te staan en zodoende een niet al te dure aanvullende verzekering willen. Met ExtraVerzorgd 2 van Menzis wordt er niet alleen een uitgebreid aantal fysiotherapie behandelingen vergoed, maar krijgt u ook vergoedingen voor voetzorg, brillen en lenzen, hulp in het buitenland, voorbehoedsmiddelen en een vergoeding voor alternatieve zorg. Wanneer u echter verwacht geen gebruik te maken van deze vergoedingen is het waarschijnlijk voordeliger om voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering te kiezen.

ExtraVerzorgd 3

Dit is veruit de meest uitgebreide aanvullende verzekering voor mensen die zo veel mogelijk zekerheid willen hebben. U krijgt een vergoeding die meerdere bezoeken aan de fysiotherapeut per maand dekt. Daarnaast krijgt u ook voor brillen en lenzen, alternatieve zorg, hulp in het buitenland, voetzorg en voorbehoedsmiddelen een uitgebreidere vergoeding dan bij de ExtraVerzorgd 2 verzekering.

Basis Voordelig Aanvullend

Wanneer u de goedkoopste basisverzekering heeft, namelijk de Menzis Basis Voordelig, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor de Basis Voordelig Aanvullend verzekering. Deze aanvullende verzekering is alleen beschikbaar voor mensen die de minst uitgebreide basisverzekering hebben en biedt een aantal vergoedingen. Zo krijgt u een vergoeding voor fysiotherapie, spoedeisende hulp in het buitenland en wordt een deel van uw tandartskosten vergoed.

Basis Voordelig ExtraAanvullend

Deze aanvullende verzekering is wederom alleen beschikbaar voor mensen die de Mensis Basis Voordeling verzekering hebben. Deze aanvullende verzekering is iets duurder dan de Menzis Basis Voordelig Aanvullend, maar verschilt alleen op de hoogte van de vergoeding voor tandartskosten. Zo is deze vergoeding hoger, terwijl de rest gelijk is aan de minder uitgebreide variant.

JongerenVerzorgd

De JongerenVerzorgd aanvullende verzekering is speciaal voor mensen tussen de 18 en 30 jaar. Als u een Menzis Basis of Menzis Basis Vrij verzekering heeft, kunt u deze extra verzekering kiezen. Naast vergoedingen voor fysiotherapie en hulp in het buitenland ontvangt u ook een vergoeding voor alternatieve zorg, tandartskosten en voor brillen en lenzen. Van alle 6 de aanvullende verzekeringen lijkt deze het meeste waar voor uw geld te bieden.

Vergoedingen voor de tandarts

Er zijn bij Menzis drie verschillende tandartsverzekeringen te kiezen. Een tandartsverzekering is niet verplicht en hoeft dus ook niet gekozen te worden. Het is natuurlijk wel prettig om deze mogelijkheid te hebben. De volgende keuzes kunnen gemaakt worden bij Menzis:

 1. TandVerzorgd 250
 2. TandVerzorgd 500
 3. TandVerzorgd 750

TandVerzorgd 250

Zoals het al in de naam wordt genoemd, bedraagt de maximale vergoeding voor tandheelkundige behandelingen €250,-. De behandelingen worden voor 80% vergoed, waardoor u dus altijd zult moeten bijbetalen wanneer er sprake is van behandelingen, zoals bijvoorbeeld vullingen of verdovingen. Controles worden altijd voor het volledige bedrag vergoed, terwijl dit bij een aantal tandartsverzekeringen slechts 80% is. Mocht er zich een ongeval hebben voorgevallen waardoor er tandartskosten gemaakt worden, dan wordt hier een maximum van €10.000,- voor vergoed.

TandVerzorgd 500

Deze aanvullende tandartsverzekering dekt exact hetzelfde als zijn goedkopere variant, alleen worden de tandheelkundige behandelingen vergoed tot een maximum van €500,- in plaats van €250,-. Verder is deze dus precies hetzelfde als de TandVerzorgd 250 verzekering.

TandVerzorgd 750

Dit is de meest uitgebreide aanvullende tandartsverzekering die Menzis aanbiedt. De totale vergoeding voor tandheelkundige behandelingen bedraagt in dit geval €750,-. Ook hier worden de controles volledig vergoed en wordt er 80% van de overige behandelingen vergoed. Kronen, bruggen en implantaten worden door deze verzekering vergoed na een jaar wachttijd. Ook orthodontie valt binnen dit pakket. Tot de leeftijd van 18 wordt er maximaal €2000,- vergoed en voor personen boven de 18 jaar bedraagt de vergoeding 80% tot een maximum van €500,-.

Premie

De premie van Menzis wordt opgebouwd door een aantal vooraf vastgestelde factoren. Allereerst wordt de rekenpremie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport genomen als basis. Hier komen vervolgens verschillende bedragen bij, zoals bedrijfskosten, opslagen en zorginkoop. Vervolgens blijft er een bedrag over dat uitkomt op een bepaalde premie per maand. De rekenpremie die gehanteerd wordt is voor elke zorgverzekeraar hetzelfde en het zijn dan ook de overige kosten die erbij komen die de uiteindelijke hoogte van de premie betalen.

Declareren

Het grootste gedeelte van de gemaakte zorgkosten zullen direct vanuit Menzis aan de zorgverlener worden betaald. Staat deze niet onder contract bij Menzis, dan dient de rekening allereerst zelf te worden betaald. Vervolgens kan de rekening worden opgestuurd en wordt deze, indien dit binnen de dekking valt, door Menzis gedeclareerd. Declareren kan op drie verschillende manieren, namelijk online, via de applicatie en schriftelijk. Het schriftelijke declareren wordt steeds minder gedaan, echter is het nog noodzakelijk voor kosten uit het buitenland, of voor mensen die nog geen gebruik kunnen maken van online declaratie.

Opzeggen

Het opzeggen van de verzekering kan op twee manieren, namelijk via de e-mail en per brief. Het is in Nederland overigens verplicht om een zorgverzekering te hebben, dus tussentijds opzeggen is niet zomaar mogelijk. Alleen in speciale gevallen is dit een optie, anders loopt de verzekering gewoon tot het einde van het jaar.

Klantenservice

De klantenservice is op vele manieren te contacteren. Allereerst is het natuurlijk mogelijk om te e-mailen of te bellen. Er zijn verschillende telefoonnummers voor de afdelingen, zodat mensen niet onnodig lang in de wachtrij hoeven te staan. Er staan e-mailadressen vermeld, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van het contactformulier op de website. Op de website is er ook een live chat, waarmee u snel in contact kunt komen met een werknemer van Menzis. Naast deze genoemde mogelijkheden is Menzis ook actief op social media. De zorgverzekeraar maakt gebruik van Facebook en Twitter en is daarnaast ook op WhatsApp te vinden. Via deze kanalen kan er dus gemakkelijk en snel in contact worden gekomen met een van de werknemers van de organisatie.

F.A.Q.

Waar valt Menzis onder?
Menzis valt niet onder een andere organisatie, aangezien het zelf een concern is waar meerdere zorgverzekeraars onder vallen. Onder het concern Menzis vallen Anderzorg, Hema, PMA en dan natuurlijk Menzis zelf.

Naar welke ziekenhuizen kan ik met Menzis?
Met Menzis kunt u gebruik maken van alle ziekenhuizen in ons land. Het is dus niet zo dat er ziekenhuizen zijn waarbij u niet terecht kunt, echter wel zo dat u minder vergoed krijgt bij ziekenhuizen die geen contract hebben met Menzis. Dit is afhankelijk van het type zorgverzekering dat u heeft.

Wat wordt er vergoed door Menzis?
Dit is geheel afhankelijk van het type zorgverzekering dat u heeft afgesloten bij Menzis. In deze review staat alles wat u maar wilt weten over de zorgverzekeringen, dus we kunnen u aanraden dit eens door te nemen.

Wanneer moet ik de premie van Menzis betalen?
Afhankelijk van wanneer u de zorgverzekering afsluit zal de eerste betaling op een ander moment plaatsvinden dan de overige betalingen. Zo worden de premies namelijk altijd op het einde van de maand afgeschreven van uw rekening.

Hoe kan ik Menzis opzeggen?
Dit kan gemakkelijk via de website. Menzis heeft hier zowel een schriftelijke als een digitale manier voor.