Navigatie

Basisverzekering Bewuzt

De basisverzekering van Bewuzt is een naturaverzekering. Dit houdt in dat maximaal 100% van de zorgkosten vergoedt worden bij zorgaanbieders die een contract hebben afgesloten bij Bewuzt. Doordat Bewuzt nauwlettend bezig is met zorgvernieuwingen kan de te betalen premie laag blijven.  Daarnaast verzekert Bewuzt je van goede zorg, dicht bij jou in de buurt. Omdat het vinden van een passende zorgverzekering lang niet altijd even makkelijk is, hebben alle zorgverzekeraars de afspraak met elkaar dat basisverzekeringen op dezelfde manier worden samengevat. Deze basisverzekering is naar eigen wens uit te breiden met aanvullende opties.

De keuze die je verder maakt met betrekking tot een zorgaanbieder ligt helemaal bij jezelf. De vergoeding die je betaalt verschilt echter wel. Zoals reeds vermeldt is het raadzaam een zorgaanbieder te kiezen met een contract. Dit is met name op het gebied van vergoedingen interessant voor je.

Eigen risico

Zodra je achttien jaar of ouder bent, ben je verplicht om jaarlijks een eigen risico te betalen. Het te betalen bedrag wordt ieder jaar door de overheid vastgelegd. Dit eigen risico kun je vervolgens zelf omhoog zetten. Dit resulteert in een lagere premie voor je basisverzekering.

Het is in sommige gevallen raadzaam om je eigen risico bij te stellen. Wanneer je nauwelijks tot nooit gebruik maakt van de zorg is een hoog eigen risico aan te reden. Wel is het hierbij verstandig om een klein spaarpotje opzij te zetten voor bij eventuele noodgevallen. Je betaalt het eigen risico namelijk voor vrijwel alle zorg die tot je basisverzekering behoort. De kosten die hierbij gemaakt worden betaal je vervolgens tot aan het vastgestelde eigen risico bedrag. Dit bedrag geldt als limiet, alles wat boven het bedrag uitvalt wordt vergoedt door de zorgverzekeraar. Je kunt, wanneer je alleen een verplicht eigen risico hebt, dit bedrag in 10 termijnen betalen. Hierbij betaal je maandelijks een kleiner deel. Wanneer blijkt dat je aan het eind van het jaar niet al je eigen risico hebt gebruikt krijg je het restant terug.

Eigen bijdrage

Voor zaken op het gebied van medicijnen, hulpmiddelen of zorg worden soms eigen bijdrages gerekend. Deze eigen bijdrages worden door de overheid bepaalt. Zo betaal je bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor een hoortoestel. De overheid bepaalt de hoogte van deze eigen bijdrage en deze staat verder los van het eigen risico.

Aanvullende opties

De basisverzekering kan uitgebreid worden middels verschillende aanvullende opties. In totaal zijn er 3aanvullende opties van Bewuzt in de vorm van Bewuzt tand, Bewuzt fysio, Bewuzt buitenland. Deze opties brengen kortingen met zich mee in de vorm van stapelkorting wanneer je besluit meerdere aanvullende opties af te sluiten en no-claim korting. Laatstgenoemde houdt in dat wanneer je geen gebruik gemaakt hebt van je aanvullende optie je hiervoor een teruggave krijgt in de vorm van een korting op de te betalen premie. De 3 aanvullende opties worden hieronder nader toegelicht:

  1. Bewuzt tand:
    De aanvullende optie van Bewuzt tand vergoedt de meeste zorg op het gebied van mondzorg wanneer je 18 jaar of ouder bent. Bewuzt geeft je de keuze uit Bewuzt tand goed of tand beter.
  2. Bewuzt fysio:
    Voor het aanvullende gebruik van alleen fysiotherapie kun je tevens terecht bij Bewuzt. Je krijgt een vergoeding voor het gebruik van fysiotherapie wanneer je 18 jaar of ouder bent. Je kunt kiezen uit Fysio goed of fysio beter.
  3. Bewuzt buitenland:
    Wil jij ieder risico uitsluiten wanneer je naar het buitenland gaat? Sluit dan de aanvullende optie van Bewuzt buitenland af. Doordat zorgkosten in het buitenland doorgaans hoger zijn dan in Nederland dekt de basisverzekering lang niet alles. Bewuzt buitenland verzekert je ervan dat alle daadwerkelijke kosten vergoed worden.

Vergeet voor het afsluiten van aanvullende opties niet eerst te checken of je niet dubbel verzekert bent. Dit scheelt je namelijk de nodige kosten.

Declareren

Het declareren is online mogelijk middels 'mijn Bewuzt'. Op deze pagina staan al je persoonlijke gegevens al ingevuld en kun je eenvoudig middels een foto of scan van je nota hetgeen dat je wilt declareren aanduiden. De vergoeding waar je recht op hebt wordt doorgaans binnen 6 werkdagen overgeboekt. Om te kunnen declareren dien je wel in het bezit te zijn van een DigiD. Bovendien kun je in 'mijn Bewuzt' ook je eigen risico inzien, facturen betalen, je inbox bekijken, zorgpakketten aanpassen en je gegevens wijzigen.

Service

De service afdeling van Bewuzt staat altijd voor je klaar. Je kunt online een vraag stellen die vervolgens zo goed mogelijk beantwoordt wordt. Enkele acties in de vorm van het zoeken van een zorgaanbieder, klachten of wijzigingen doorgeven en zaken die betrekking hebben tot je betalingsregeling kun je eenvoudig zelf regelen. Wanneer je andere vragen hebt of simpelweg meer informatie wilt kun je Bewuzt bereiken middels de telefoon, e-mail, live chat of social media accounts in de vorm van Facebook en Twitter.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen worden online per categorie weergegeven inclusief antwoorden. Een greep uit deze veelgestelde vragen volgt hieronder:

Is het mogelijk om oude nota's in te dienen?
Ja dit is mogelijk. Nota's kunnen uiterlijk tot 3 jaar na de start van de behandeling(en) worden ingediend.

Moeten mijn kinderen ook eigen risico betalen?
Nee, kinderen tot de leeftijd van 18 jaar hoeven geen eigen risico te betalen.

Is een eigen bijdrage hetzelfde als een eigen risico?
Nee, het eigen risico is alleen van toepassing op zorg die toebehoort tot de basisverzekering. Het kan voorkomen dat je zowel eigen risico als een eigen bijdrage betaalt.

Ik woon in het buitenland en kan zodoende geen postcode invoeren, wat nu?
Online declareren is alleen mogelijk wanneer je in Nederland woonachtig bent. Vanuit het buitenland dien je gebruik te maken van een declaratieformulier van Bewuzt.