Navigatie
Populair Zorgvergelijker 2025 Zorgverzekeringen Zorgverzekeraars Aanvullende zorgverzekeringen Blog Eigen risico Zorgtoeslag

Basisverzekering FBTO

De basisverzekering voorziet je van zorg die medisch noodzakelijk is. Wanneer je woont – of werkzaam bent in Nederland ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering van FBTO is opgebouwd uit eisen vanuit de overheid. Deze eisen zijn gelijk bij alle zorgverzekeraars in Nederland. De basisverzekering verzekert je zodoende tegen de zorg die noodzakelijk is. Denk hierbij aan:

 • Kraamzorg
 • Geneesmiddelen
 • Ziekenvervoer
 • Ziekenhuisverblijf
 • Bezoek aan huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen en medisch specialisten
 • Noodzakelijke zorg in het buitenland

Aanvullende modules

Je kunt je FBTO basisverzekering uitbreiden met aanvullende modules. Op die manier ben je verzekert voor kosten die niet helemaal onder de basisverzekering. FBTO maakt niet zozeer gebruik van uitgebreide pakketten. Je kiest enkel en alleen wat je nodig hebt, zodoende stel je zelf een zorgverzekering samen die bij joú past. Veel van deze modules worden tegelijk met je basisverzekering afgesloten per 1 januari. Sommige aanvullende modules kun je het hele jaar door aanzetten.

Modules per 1 januari

Veel modules gaan tegelijkertijd in met je basisverzekering. Deze module is dan gedurende het hele jaar geldig en wordt beëindigt op 31 december. Bovendien zijn kinderen, op de module 'Tand' na, tot 18 jaar kosteloos meeverzekerd met ouders. De module tand valt bij kinderen tot 18 jaar in de basisverzekering. Modules die je tegelijk met je basisverzekering kunt kiezen zijn:

 • Tand
  De module tand verzekert je van een vergoeding voor tandartscontroles en voor mondhygiëniste.
 • Zorg & Herstel
  Deze module zorgt ervoor dat overnachtingen in een logeerhuis zoals het Ronald McDonald huis of andere vormen vergoed.
 • Spieren & Gewrichten
  Dankzij de module spieren en gewrichten heb je de beschikking over paramedische behandelingen.
 • Gezinsplanning
  Is gericht op vergoeding voor zowel vrouwen als mannen
  - Vrouwen: Anticonceptie en uitgestelde kraamzorg
  - Vrouwen én mannen: Sterilisatie, kraamzorg bij adoptie, EHBO-cursus en plaswekker
 • Conditie & fitheid
  De module conditie en fitheid vergoed kosten op het gebied van mindfulness trainingen, (online) slaapcursussen of voedingsvoorlichting door een gewichtsconsulent of diëtist.
 • Gezichtszorg & Orthodontie
  Verzekert je van een vergoeding bij de beugel en/-of bril van je kind. Daarnaast krijg je een vergoeding voor onder andere: Acne, eigen bijdrage gehoorapparaat en pruik, elektrische epilatie bij vrouwelijke gezichtsbeharing en camouflagetherapie.
 • Alternatieve geneeswijzen
  Deze module is alleen geldig als de alternatieve aanbieder of therapeut is aangesloten bij de FBTO beroepsverenigingenlijst. De vergoeding alternatieve geneeswijzen behoort niet tot je eigen risico.

Modules die je het hele jaar kunt aanzetten

Via mijnFBTO kun je sommige modules gedurende het hele jaar aanzetten. Deze module zal dan vanaf de 1ste van de volgende maand in werking gaan en geldig blijven tot en met 31 december. Je kunt de module vervolgens weer eenvoudig stopzetten via mijnFBTO en is mogelijk vanaf medio november tot en met 31 december van dat jaar. Modelus die je het hele jaar door kunt aanzetten zijn:

 • Tand ongeval
  Deze module verzekert je voor tandzorg na een ongeval. Je krijgt zodoende de beschikking over tandheelkundige zorg van een tandarts en kaakchirurg.
 • Zorg in het buitenland
  De module zorg in het buitenland vergoed spoedeisende medische hulp in het buitenland. Deze module kun je onderverdelen in 'Europa' of 'Wereld'. Deze kun je gedurende het hele jaar aanpassen en zal ingaan op de 1ste van de volgende maand.
 • Ongevallen
  De module voor ongevallen dient als aanvullende dienst op de basisverzekering. Deze module voorgoed blijvende invaliditeit na een ongeval of overlijden na een ongeval.

Overstappen?

FBTO maakt gebruik van een overstapservice. Dit houdt in dat wanneer je ervoor kiest om van zorgverzekeraar te wisselen FBTO dit geheel voor jou afhandelt. Je dient dit echter wel vóór 1 januari te vermelden. In januari kan FBTO dit namelijk niet meer voor jou opzeggen.

Opzeggen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar en je zodoende je verzekering wilt opzeggen. Dit is eenvoudig te doen via mijnFBTO en wordt vervolgens binnen twee werkdagen doorgevoerd. Ook kun je mailen wanneer je de FBTO zorgverzekering wilt stopzetten zonder je direct te verbinden aan een andere aanbieder.

Klantenservice

De klantenservice van FBTO kun je op meerdere manieren benaderen. Zo kun je telefonisch contact krijgen door middel van bellen of WhatsApp, via social media in de vorm van Facebook en Twitter en online chatten op de website. Bovendien is de website uitgerust met een overzicht van het totaal aantal zorgverzekeringen die er zijn. Zodra je er op een klikt worden de meest voorkomende vraagstukken weergegeven die wellicht antwoord geven op je vragen.

Veelgestelde vragen

Hoe zorgverzekering opzeggen?
Via e-mail of brief. Zorg dat deze vóór 31 december bij FBTO binnenkomt

Welke zorgverzekering kies ik?
Bij FBTO kun je zelf je zorgverzekeraar kiezen, ongeacht de polis die je hebt. Alle zorgverleners vind je in de FBTO zorgzoeker

Wanneer zorgverzekering baby?
Het kraampakket dient aangevraagd te worden voorafgaand aan de zesde maand zwangerschap. Zo ben je tijdens de 7de maand voorzien van de module gezinsplanning.

Hoe werkt het eigen risico bij een zorgverzekering?
Eigen risico betaal je met een automatische incasso. Dit geldt voor zowel je verplichte eigen risico als je vrijwillige eigen risico. Je ontvangt geen acceptgiro.

Wat valt onder het eigen risico?
In sommige gevallen betaalt FBTO je gehele zorgkosten. Het eigen risico wordt dan voorgeschoten en in een later stadium teruggevraagd.