De OHRA zorgverzekering
Met de zorgverzekering van OHRA kun je, in tegenstelling tot bij veel andere aanbieders, zelf kiezen van welke zorgverlener je gebruik wilt maken. Ongeacht of ze wel of geen contract met OHRA hebben, je bent helemaal vrij in het bepalen van jouw zorgverlener. Tot de zorgverzekering hoort de basisverzekering en een eventueel aanvullende verzekering voor overige zorg.
Basisverzekering
De basisverzekering wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Desondanks is er nog genoeg wat jezelf kunt bepalen bij het samenstellen van jouw eigen basisverzekering. Doordat OHRA gebruikmaakt van de zogeheten restitutie polis is het niet van belang dat de door jouw gekozen zorgverlener een contract heeft bij OHRA. OHRA betaalt vrijwel altijd je rekeningen bij deze vrije zorgkeuze. De basisverzekering vergoedt namelijk zorgkosten die met enige regelmaat voorkomen. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts of benodigde medicijnen.
Verder streeft OHRA naar gelijke behandeling bij iedereen. Zo hoef je geen toeslagen te betalen wanneer je wat ouder bent dan de rest of beschikt over een mindere gezondheid. Daarnaast betalen kinderen tot 18 jaar helemaal niks en zijn ze compleet meeverzekerd op de polis van hun ouders.
Aanvullende verzekering
Het afsluiten van een aanvullende verzekering is geen verplichting maar kan wel handig zijn wanneer je zorg nodig hebt die niet tot je basisverzekering behoort. De aanvullende verzekering bied je hierin meer zekerheid doordat je hoge kosten kunt voorkomen. Een aanvullende verzekering kun je bij OHRA alleen afsluiten wanneer je in het bezit van een OHRA zorgverzekering.
De aanvullende verzekering geldt dus als het ware als een aanvullende dienst bovenop je basisverzekering. Je hebt de keuze uit 4 verschillende aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen zijn als volgt te onderscheiden:
- OHRA Sterk
- OHRA Aanvullend
- OHRA Extra Aanvullend
- OHRA Uitgebreid
Iedere aanvullende verzekering heeft zijn eigen prijs, kenmerken en voordelen. Bij het afsluiten van meerdere aanvullende verzekeringen bij OHRA kun je bovendien een korting aanvragen. Deze zogeheten collectieve korting krijg je zodra je passende afspraken met je werkgever of vereniging hebt gemaakt.
Eigen risico
Niet het meest leuke gedeelte van verzekeringen, dat eigen risico. Maar het hoort er helaas bij. Vanaf je 18de ben je namelijk verplicht een eigen risico te betalen voor je basisverzekering. Je kunt het eigen risico zien als het bedrag dat jij eerst zelf betaalt voordat je een vergoeding vanuit je basisverzekering krijgt. Deze regeling wordt door alle zorgverzekeraars gevolgd, omdat dit door de overheid op deze wijze is vastgesteld. Het eigen risico valt verder wel te onderscheiden met het vrijwillige eigen risico. Er is sprake van een vrijwillig eigen risico wanneer je besluit om een hoger eigen risico te hanteren. Dit zal leiden tot lagere kosten per maand in de vorm van een korting op je premie. Je kunt er bovendien voor kiezen om je zorgverzekering in termijnen te betalen. Zo strijk je hogere kosten uit over een langere termijn, waardoor het makkelijker wordt om het bedrag te kunnen betalen.
Declareren
Wanneer je recht hebt op een vergoeding wil je deze logischerwijs zo snel mogelijk ontvangen. In veel gevallen worden rekeningen rechtstreeks gedeclareerd bij OHRA. Wanneer je wel een rekening hebt ontvangen kun je zelf invullen hoe je deze wilt declareren. Zowel Nederlandse of buitenlandse rekeningen kunnen namelijk eenvoudig gedeclareerd worden middels de OHRA app of mijn OHRA zorgverzekering. We bespreken de reeds genoemde vormen nader:
-
Mijn OHRA zorgverzekering
Een online overzicht in de vorm van een polismap. Hier kom je alles tegen met betrekking tot je persoonlijke gegevens, verzekeringsgegevens en alle rekeningen. Andere voordelen op het gebied van online declareren zijn de afhandeling van je declaraties en het volledige inzicht in je kosten. -
De OHRA app
De applicatie is eenvoudig te installeren en zorgt ervoor dat je ook via je tablet of smartphone je rekeningen kunt declareren. Dit alles is mogelijk in slechts drie stappen en je hebt vervolgens binnen uiterlijk 10 werkdagen het geld terug.
Service
De OHRA service afdeling beschikt over telefonisch contact dat plaats kan vinden via een mobiel nummer of middels WhatsApp contact. Ook kun je vragen stellen via social media in de vorm van Twitter of Facebook. Verder is OHRA uitgerust met een uitgebreide klantenservice die je voorziet van hulp bij vragen in de vorm van onder andere een contactformulier, vakantie hulpdienst, ZZP afdeling en adresgegevens indien je iets wilt opsturen.
Veelgestelde vragen
Hieronder zie je een greep uit veelgestelde vragen die je tegenkomt op de website van OHRA.
Wat wordt vergoed bij een zorgverzekering?
De OHRA vergoedingenwijzer geeft exact weer waarop je recht hebt en of er sprake is van een eigen risico of bijdrage.
Hoe kies ik een zorgverzekeraar?
Bij OHRA laten we iedereen vrij in de keuze omtrent zorgverleners of zorgleverancier. Je hoeft hierin geen rekening te houden met contracten et cetera.
Wat is Mijn OHRA?
Een online overzicht met daarin al je gegevens op het gebied van de door jouw afgesloten verzekeringen. Je kunt ze in Mijn OHRA inzien en indien nodig ook aanpassen op ieder moment.
Hoe werkt de OHRA app?
De OHRA app helpt jou in het afhandelen van verzekeringszaken en is gratis te installeren op je smartphone of tablet. De app maakt het onder andere mogelijk om rekeningen van je zorgverlener te declareren, je polis online te bekijken en om wijzigingen snel en eenvoudig door te geven.