Navigatie
Populair Zorgvergelijker 2025 Zorgverzekeringen Zorgverzekeraars Aanvullende zorgverzekeringen Blog Eigen risico Zorgtoeslag

1) Het kost veel moeite en papierwerk om over te stappen van zorgverzekering

Nee, helemaal niet. In Nederland wordt de oude zorgverzekering namelijk automatisch opgezegd zodra u een nieuwe zorgverzekering afsluit. Deze overstapservice zorgt er dus voor dat u niet hoeft op te zeggen. U hoeft dus alleen maar een nieuw verzekering af te sluiten, maar dit kost u slechts vijf tot tien minuten van uw tijd.

2) Overstappen kan niet, want ik ben langdurig / chronisch ziek

Dit is niet waar. Een verzekeraar mag u namelijk niet weigeren voor de basisverzekering op basis van uw gezondheidssituatie. Een (chronische) ziekte, uw medische voorgeschiedenis, maar ook uw geslacht en leeftijd zijn allemaal geen gegronde redenen om een basisverzekering te weigeren. Dit noemt men de acceptatieplicht.

Voor de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht niet. Het is dus mogelijk om voor een aanvullende verzekering geweigerd te worden op basis van medische staat / voorgeschiedenis. Overigens gelden op slechts 1/4 van de aanvullende pakketten acceptatie-eisen. Meestal gaat het om pakketten met zéér hoge vergoedingen. Zo'n 1/3 van de zorgverzekeraars hebben helemaal geen acceptatie-eisen, dus u kunt altijd érgens terecht.

3) Ik kan ook nog in januari wisselen van zorgverzekering

Niet automatisch. Automatisch overstappen kan slechts tot uiterlijk 31 december.

Het is echter wel mogelijk om in januari nog een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit betekent dat u uw huidige verzekering wel zelfstandig uiterlijk 31 december moet opzeggen.

4) Ik zit voor een jaar vast aan de nieuwe verzekering als ik overstap

In grote lijnen klopt dit. Wanneer u echter telefonisch of online overstapt, dan heeft u veertien dagen bedenktijd omdat het een "koop-op-afstand" betreft. U kunt binnen deze 14 dagen kosteloos besluiten om uw zorgverzekering weer op te zeggen. Let op: dit geldt alleen wanneer u telefonisch of online overstapt. Wanneer u overstapt naar een andere zorgverzekeraar via een winkel of rechtstreeks via een verzekeringsadviseur, dan geldt deze regeling niet en zit u inderdaad één jaar vast aan uw zorgverzekering.

Gaat u overstappen van zorgverzekering in 2018? Het is nooit verkeerd om de opties eens te bekijken en de zorgverzekeringen te vergelijken. Zo krijgt u in één oogopslag overzichtelijk of u kunt besparen of niet.