Navigatie
  • Menzis: Anderzorg, HEMA, PMA en Menzis
  • CZ: OHRA, Czdirect.nl, Nationale Nederlanden en CZ
  • VGZ: Univé, Bewuzt, IZZ, IZA, Zekur.nl, UMC, United Consumers en VGZ
  • Achmea: FBTO, Avéro, De Friesland, Zilveren Kruis (ziezo), ProLife, OZF en Interpolis

(Regionale)Verzekeraars en volmachten

Verzekeraars handelen doorgaans zelfstandig en beschikken over een individuele klantenservice en inkoopbeleid, maar dragen zelf geen risico. Enkele aanbieders van zorgverzekeringen zijn sterk verbonden aan bepaalde regio's.

Ook zijn er diverse volmachten actief in Nederland. Dit zijn geen individuele zorgverzekeraars maar bedrijven die zowel basis- als aanvullende verzekeringen aanbieden voor derden. Bovendien dragen volmachten zorg voor de afhandeling omtrent lopende verzekeringen en schadeclaims.

De verschillen  

Iedere zorgverzekeraar levert de zelfde basisverzekering, deze is namelijk landelijk vastgesteld. Zo ben je met de basisverzekering allemaal voor dezelfde onderdelen verzekert. Toch zijn er echter genoeg verschillen omtrent zorgverzekeraars. Zo verschilt bijvoorbeeld de maandpremie de je betaalt aan je zorgverzekeraar. Deze prijs wordt beoordeeld aan de hand van diverse onderdelen. Het is zodoende raadzaam om zo nu en dan eens zorgpremies langs elkaar te leggen.

Naast de prijs zijn er ook de nodige verschillen op het gebied van polissen, keuzevrijheid en service.

Zo zijn er verzekeraars waar je de keuze hebt tussen natura- of restitutieverzekeringen. De keuze van een polis kan invloed hebben op de uiteindelijke prijs. De zorgpremie bij een naturaverzekering is bijvoorbeeld voordeliger dan bij een restitutieverzekeringen.

Niet iedere zorgverzekeraar kan dezelfde keuzevrijheid garanderen. Dit heeft te maken met contracten en afspraken van de zorgverzekeraar in kwestie. Wanneer je gebruik wilt maken van lokale zorgverleners dien je hier normaliter extra voor te betalen in de vorm van een duurder basispakket. Zorgverleners kunnen zich hierin dus onderscheiden op het gebied van service en kwaliteit. Andere aspecten waarin zorgverleners zich kunnen onderscheiden zijn bijvoorbeeld gegarandeerde zorgbemiddeling of 24/7 klantenservice. Dit zijn allemaal zaken die je uitstekend kunt vergelijken met een zorgvergelijker zoals die van Webzorg.

Eigen risico

Iedere verzekerde en verzekeraar is het verplicht een eigen risico te hanteren. Het te betalen bedrag is individueel te bepalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de betalen premie uit zal vallen. Iedere zorgverzekeraar hanteert hier andere gradaties in. Bij je keuze voor een zorgverzekering is het eigen risico een belangrijk iets om bij zorgverzekeringen voor 2021 te vergelijken.