Navigatie

Basisverzekering

Het hebben van een basisverzekering is een verplichting in Nederland. Dankzij een basisverzekering ben je verzekert voor medische zorg in de vorm van huisartsen, ziekenhuizen, geneesmiddelen en overige spoedeisende hulp. Hetgeen dat specifiek vergoed wordt, wordt jaarlijks bepaalt door de overheid. Deze regels zijn van toepassing bij iedere zorgverzekeraar. Er zijn enkel verschillen te vinden in de keuze van zorgaanbieders en de hoogte van uit te keren vergoedingen.

Deze vergoeding is namelijk afhankelijk van de verzekering die afgesloten is en welke zorgaanbieder er destijds gekozen is. Er is namelijk een verschil tussen zorgverleners waarmee het VGZ een contract heeft afgesloten, hierbij geld de naturaverzekering. En de zorgverleners die géén contract hebben bij het VGZ, voor hen geldt de restitutieverzekering. Bij een naturaverzekering wordt namelijk 100% van de tarieven vergoedt door het VGZ. Bij restitutieverzekeringen krijg je slechts 100% van het marktconform tarief vergoed. Bovendien betaal je hierover een hogere premie. Met behulp van de zorgzoeker kun je eenvoudig online inzien welke zorgaanbieders er aangesloten zijn bij het VGZ en welke van deze aanbieders bij jou in de buurt zitten.

Aanvullende verzekeringen

Wanneer je denkt niet genoeg te hebben aan alleen een basisverzekering is het verstandig om ervoor te kiezen jezelf aanvullend te verzekeren. Het VGZ geeft klanten de keuze om te kiezen uit verschillende losse aanvullende verzekeringen die er zoal zijn. De aanvullende losse pakketten zijn onder te verdelen in VGZ aanvullend goed, aanvullend beter en aanvullend best.

Enkele voorbeelden van aanvullende diensten / verzekeringen: Brillen en lenzen, kraamzorg, anticonceptie, mantelzorg, alternatieve zorg en fysiotherapie en beweegzorg.

VGZ gemeentepakket

VGZ vindt het belangrijk dat iedereen dezelfde gezondheidszorg krijgt. Met het VGZ gemeentepakket wordt er een totaalpakket geboden waarbij je niet teveel hoeft te betalen voor zorg en toch overal voor verzekert bent. Iedereen mag hieraan meedoen en kan zich er direct voor aanmelden.

In de meeste gevallen worden nota's van het VGZ gemeentepakket rechtstreeks betaald aan jouw zorgaanbieder. Indien dit niet het geval dien je deze declaratie online in te dienen en stort het VGZ het te vergoeden bedrag binnen 10 werkdagen op de door jouw doorgegeven rekening.

Eigen risico kiezen

Wanneer je 18 jaar of ouder bent ben je verplicht een eigen risico te betalen voor zorg waarvan je gebruik maakt en die toebehoort tot de basisverzekering. De hoogte van het te betalen eigen risico is door de overheid bepaald. Wanneer je verwacht maar weinig gebruik te gaan maken van jouw zorg kan het interessant zijn om een vrijwillig eigen risico te nemen. Dit resulteert in een maandelijks lagere premie. Sterker nog, hoe hoger je jouw eigen risico instelt, hoe minder premie je hoeft te betalen.

Er zijn ook enkele zaken waarvoor je geen eigen risico voor hoeft te betalen. Zo worden er geen kosten in rekening gebracht voor onder andere het verplegen en verzorgen, het gebruiken van hulpmiddelen in bruikleen en bij kraamzorg.

Service

De klantenservice van het VGZ is uitgerust met een zoekbalk en overzicht van de meest gestelde vragen. Daarnaast kun je via het keuzemenu kiezen op welke wijze je in contact wenst te treden met het VGZ. Je hebt hierbij de keuze uit vier verschillende optiemogelijkheden:

  1. Chat: Gedurende werkdagen worden tussen 8:30 en 17:00 alle je vragen beantwoordt middels een live-chat. Wanneer er een medewerker beschikbaar staat voor je verschijnt de chat met ons button rechtsonder.
  2. Telefoon: Gevoelige en complexe onderwerpen zijn fijner om te bespreken via de telefoon. Zodoende kan er ingespeeld worden op de persoonlijke situatie. Het VGZ is tijdens werkdagen van 8:30 tot 17:00 telefonisch te bereiken.
  3. Facebook: Het is vandaag de dag ook mogelijk om contact op te nemen middels Facebook. Het is hier echter wel raadzaam om privacygevoelige informatie alleen via privéberichten met VGZ te delen
  4. Twitter: Ook via Twitter kun je eenvoudig jouw vragen stellen aan het VGZ.

Tot slot kun je online klachten melden en documentaties aanleveren.

Veelgestelde vragen

Hieronder een greep uit enkele veelgestelde vragen op de website van het VGZ:

Wanneer betaal ik eigen risico?
Je kunt jouw behandeling opzoeken in het vergoedingenoverzicht. Hier kun je zien wat je vergoed krijgt en of je eigen risico hier ook voor geldt.

Eigen risico voor een kind?
Voor kinderen tot aan 18 jaar hoef je geen eigen risico te betalen.

Hoe vaak moet ik het eigen risico betalen?
Ieder jaar. In de meeste gevallen kun je jouw eigen risico wel verspreidt betalen. Je kunt je hier bij het VGZ van November tot en met Januari voor inschrijven.

Eigen risico versus eigen bijdrage
Het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Zo betaal je voor sommige zorggevallen een eigen bijdrage. Het eigen risico is gebaseerd op zorg uit de basisverzekering. Wanneer je besluit gebruik te maken van deze zorg dien je er zelf een vergoeding over te betalen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je beide moet betalen.