Zorgpremies vergelijken
Jouw zorgpremie is vastgezet voor bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal of zelfs jaarlijks. Dit is afhankelijk of je naast je basisverzekering ook nog aanvullend verzekerd bent. Het huidige zorgstelsel is zo ingericht dat zorgaanbieders van zorgverzekeringen onderling concurreren met elkaar. Dit is de reden waarom de zorgpremie over de basisverzekering bij iedere verzekeraar anders is. Omdat er onderling een groot verschil kan zijn in prijzen is het voor consumenten slim om jaarlijks de nieuwe zorgpremies te vergelijken. Een verschil in het bedrag van de zorgpremie is voor veel consumenten een reden om over te stappen naar een andere verzekeraar.
Opbouw zorgpremie
De zorgpremie is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Een groot deel van de zorgpremie gaat naar de zorg, dit is ongeveer 85%. Daaronder wordt verstaan de ziekenhuiszorg, medicijnen, huisartsenzorg en psychologische zorg. Zorgverzekeraars hanteren vaak een zogenaamd voorkeursbeleid waarin afspraken worden gemaakt met ziekenhuizen om verblijf- en behandelkosten laag te houden. Doordat de kosten van de ziekenhuiszorg lager blijven kan de verzekeraar een goedkopere premie hanteren voor de consument. Dit betekend wel dat de consument die verzekerd is alleen bij de zorgaanbieder terecht kan waar de zorgverzekeraar bij aangesloten zit.
Het tweede deel van de zorgpremie gaat naar de bedrijfsvoering, personeels- en administratie kosten. Hieronder valt bijvoorbeeld de klantenservice van de ziektekostenverzekeraar maar ook de verwerking van declaraties. Een manier waarop een zorgverzekeraar hierop kan besparen is door de communicatie voornamelijk online aan te bieden door middel van online verzekeringen. Een verzekeraar gebruikt 3 tot 5 procent van de zorgpremie voor de bedrijfskosten.
Een ander gedeelte van de zorgpremie gaat naar de opbouw van wettelijke reserves. Deze reserves zijn bedoeld als buffer voor wanneer er risico's dreigen en voldoen tevens aan de eisen van De Nederlandsche Bank. De uitbesteding van de zorgpremie verschilt per zorgverzekeraar en de polis die wordt aangeboden.
Verschillen in zorgpremies
Hoe weet je nu welke zorgaanbieder je moet kiezen? Meestal kun je deze keuze maken op basis van de kwaliteit die zorgverzekeraars van elkaar onderscheiden. Het kan dat er bij de ene zorgverzekeraar een betere service hoort voor een vergelijkbare zorgpremie dan bij de andere. Daarnaast kan de hoogte van het eigen risico de hoogte van je zorgpremie bepalen. Elke verzekerde dient een eigen risico te dragen waarbij het eerste deel van de zorgkosten die hieronder vallen zelf betaald moeten worden. Dit verplichte eigen risico is voor iedereen even hoog maar dit kan vrijwillig worden verhoogd wanneer je verwacht dat je bijvoorbeeld weinig zorg nodig gaat hebben. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je zorgpremie. Ook hangt de hoogte van je zorgpremie af van het feit of je een individuele zorgverzekering hebt of een collectieve. Een bedrijf of organisatie kan namelijk een apart contract aansluiten bij een zorgverzekeraar die geldt voor een grote groep verzekerden. Alle werknemers van het bedrijf of de organisatie kunnen kiezen of zij hun zorgverzekering onder deze collectieve regeling willen brengen. Omdat de verzekering wordt afgesloten voor een grote groep mensen heeft deze gunstige voorwaarden en kan deze zorgen voor een lagere zorgpremie. Echter kan het zijn dat een collectieve zorgverzekering niet per definitie voor iedereen de beste keuze is. Het kan namelijk zo zijn dat het bedrijf of de organisatie waar je werkzaam bent een zorgcontract heeft afgesloten bij een dure verzekeraar. Het is daarom hier ook belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen en zorgpremies te vergelijken.
Meer artikelen over Zorginformatie