Navigatie
Soorten zorgverzekeringen

Basisverzekering

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Deze verzekering dekt de basiszorg, zoals de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Wat er in het basispakket is opgenomen, wordt bepaald door de overheid. Iedere verzekeraar is dan ook verplicht om iedereen te accepteren in hun verzekering.
De basisverzekering wordt betaald op basis van een maandelijkse premie, jongeren onder de 18 jaar betalen deze premie niet.

lees meer over de basisverzekering

 

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is een extra verzekering die wordt afgesloten, naast de verplichtte basisverzekering. Met aanvullende verzekering kunt uzelf indekken voor zaken die niet zijn verzekerd in de basisverzekering. Voorbeelden vaan aanvullende verzekeringen zijn: Tandarts, therapieën, brillen, kraamzorg en alternatieve geneeswijzen. Het is belangrijk om goed te bekijken of uw aanvullende geen overlap heeft met een andere verzekering die u heeft afgesloten.

lees meer over aanvullende verzekeringen

 

Restitutie verzekering

In de zoektocht naar soorten zorgverzekeringen, zult u de restitutie verzekering zeker tegen komen. Een restitutie verzekering zorgt ervoor dat u zelf mag kiezen naar welke zorgverlener u gaat. U krijgt hiermee dus vrije zorgkeuze.
Wat u in de gaten moet houden is dat de restitutie verzekering een marktconform bedrag uitkeert. Is de zorgverlener van uw keuze, duurder dan de marktconforme prijs dan betaalt u het verschil zelf bij.

lees meer over de restitutieverzekering

 

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is eigenlijk het tegenovergestelde van een restitutie verzekering. Hierbij heeft u dus geen vrije zorgkeuze. U bent gebonden aan de zorgverleners, waarmee de zorgverzekering een contract heeft. Het voordeel hiervan is dat de zorgverzekering een stuk goedkoper zal zijn.

lees meer over de naturaverzekering

 

Budgetverzekering

Een budgetverzekering heeft vele overeenkomsten met een naturaverzekering, ook hier heeft u geen vrije zorgkeuze. Het verschil is dat een budgetverzekering vaak afspraken heeft met minder ziekenhuizen, u heeft dus minder opties in zorgverleners. Daarbij kunnen alle zaken enkel online geregeld worden. Het grote voordeel is dat dit veel kosten bespaart, als u weinig geld uit wilt geven aan uw zorgverzekering is de budgetverzekering een erg goede optie.

lees meer over de budgetverzekering

Meer artikelen over Zorginformatie