Navigatie
Zorgverzekeringspremies 2024: overstappen of niet?

Het uitzoeken en vergelijken van alle premies en voorwaarden is natuurlijk een hele klus, je hoeft het echter niet allemaal zelf uit te zoeken. Websites, zoals poliswijzer.nl, helpen je hier een handje mee.

De basiszorg in Nederland

Iedereen die in Nederland woont heeft toegang tot de zorg. Om dit te bekostigen, is de basiszorgverzekering voor iedereen verplicht. Deze basisverzekering dekt de meest essentiële zorgkosten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij hun ouders. Wat er precies vergoed wordt in de basisverzekering, wordt bepaald door de overheid. Verzekeraars bepalen echter zelf welke premie ze vragen voor de basisverzekering.

De basisverzekering dekt de onderstaande kosten.

  • huisarts
  • gehanicapten- en ouderenzorg
  • specialist
  • verloskundige
  • medicijnen
  • ziekenhuisopname en spoedeisende hulp
  • psychische hulp
  • ziekenvervoer

Aanvullende zorgverzekeringen

Een basisverzekering dekt dus niet alle ziektekosten. Fysiotherapie en de tandarts voor volwassen vallen bijvoorbeeld niet onder de basisverzekering. Voor ziektekosten die niet in de basisverzekering zijn opgenomen, kun je je aanvullend verzekeren. Met de aanvullende verzekeringen kun je dus de basiszorgverzekering uitbreiden en aanpassen jouw persoonlijke behoeften en wensen. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan.

Vergelijkingswebsites

Er zijn vele aanbieders van zorgverzekeringen. Allemaal met verschillende premies voor de basisverzekering en met hun eigen pakket aanvullende zorgverzekeringen. Een hele klus om daaruit de beste en de meest voordeligste voor jouw situatie te kiezen. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf uit te zoeken. Vergelijkingswebsites verzamelen alle informatie van alle zorgverzekeraars op het internet en publiceren deze. Zo kun je gemakkelijk de premieverschillen tussen de verschillende aanbieders zien.

Zoals we eerder al zeiden: de jaarlijkse aanpassing van de zorgpremie is hét moment waarop je eventueel kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld, omdat een andere verzekeraar betere dekking biedt voor jouw specifieke behoeften biedt of een lagere premie berekent. De overstapperiode loopt van half november tot en met 31 december. Vergelijkingswebsites helpen je ook een handje met de overstap. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig overstappen naar een andere zorgverzekering via poliswijzer.nl.