Navigatie
Zorgaanbieder - Kan ik deze zelf kiezen?

De zorgverzekering keuze van belang bij  als er gekozen moet worden voor zorginstellingen en professionals die bij u in de buurt. Denk ook aan verzorgingshuizen, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg.

Verschillende polissen te kiezen in Nederland

Er zijn in Nederland drie verschillende polissen te kiezen. Er zijn meerdere zorgverzekeraars en daar kunnen de polissen altijd verschillen. Het is namelijk mogelijk om polissen te combineren, dit wordt vaak weergegeven in de voorwaarden van de verzekeraar. Al kunt u ervan uitgaan dat de keuze bestaat uit de volgende drie polissen:

  1. Naturapolis met een beperkte contractering (low budgetpolis) – weinig keuzevrijheid;
  2. Naturapolis met een grote keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders;
  3. Restitutiepolis met vrije zorgkeuze.  

Naturapolis met beperkte contractering

Deze polis kan gezien worden als een low budget polis, maar het is eigenlijk een standaard basisverzekering. Het nadeel hierbij is dat de keuze nogal beperkt is en dat er alleen gekozen kan worden voor zorgaanbieders die in de lijst staat van de verzekeraar. Als de verzekeraar geen contract heeft met een zorgaanbieder, dan wordt de kosten niet verzekerd, mocht u toch kiezen voor die zorgaanbieder. De premies van deze polis zijn relatief laag en daarom dat het ook een low budgetpolis wordt genoemd.

Tip: Voordat u deze polis afsluit bij een verzekeraar, raden we aan om de zorgaanbieders te onderzoeken. Mocht u hier niet tevreden over zijn, dan moet u ook niet voor deze vorm kiezen. Mocht u wel tevreden zijn, dan is het een prima oplossing voor een goedkopere polis!

Naturapolis met een grote keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders

Deze vorm van naturapolis is een uitgebreide versie van het basispakket. De premie is hoger, maar daardoor wordt er een grotere keuze aangeboden van zorgaanbieders. Hierdoor heeft u een relatief eigen keuze om te kiezen welke zorgaanbieder u kiest voor een behandeling. Het voordeel van deze vorm is voornamelijk dat de kosten niet voorgeschoten hoeven te worden. De verzekeraar zorgt ervoor dat de betalingen geregeld worden. Het gaat echter wel om zorgaanbieders die onder contract staan bij de verzekeraar.

Restitutiepolis met vrije zorgkeuze

Mocht u kiezen voor een restitutiepolis, dan kunt u terecht bij iedere zorgaanbieder naar keuze. Het maakt in dit opzicht niet uit of de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgaanbieder. Bij deze polis is de premie weer een stuk hoger en de rekeningen dienen vooraf zelf betaald te worden. Daarna worden ze pas vergoedt door de verzekeraar.

Let op: Als er een zorgaanbieder wordt gekozen die duurder is dan alle andere zorgaanbieders, maar wel dezelfde zorg geven, dan is het mogelijk dat u een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit is bij iedere zorgverzekeraar anders. Bij eventuele vragen kunt u het beste de zorgverzekeraar contacteren om zekerheid te hebben over de polisvoorwaarden!

Meer artikelen over Zorginformatie