Navigatie
Hoe leer je kinderen omgaan met een lactose intolerantie

Oppassen in het buitenland

Wanneer je met je gezin op vakantie gaat naar het buitenland dan is het vaak oppassen geblazen als je ter plaatse boodschappen doet. In een vreemde taal is het soms lastig om te controleren of een product wel of geen lactose bevat. Meestal neem je dan maar geen risico en laat alles wat lactose zou kunnen bevatten links liggen. Maar daardoor wordt de vakantie vaak wel wat minder leuk. Voor dit soort situaties kun je Lactase gebruiken. Deze capsules zorgen ervoor dat je toch voeding kunt eten of drinken die lactose bevat, zonder dat je er klachten door krijgt. Er zijn zelfs capsules die je maar één keer per dag hoeft in te nemen. Die zijn natuurlijk ideaal voor je kind. Niet alleen op vakantie, maar ook in het dagelijks leven.

Een kinderfeestje zonder tranen

Als je kind wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje dan wordt daar wellicht taart gegeten of andere producten die lactose bevatten. Het is dan natuurlijk heel sneu als jouw kind voor al dat lekkers moet bedanken. Met lactose intolerantie pillen kan je kind gewoon genieten van het feestje. Hij of zij kan dan wel een stukje taart eten en andere lekkere dingen zonder dat dit vervelende gevolgen heeft. Je moet er dan wel op letten dat de pil op tijd wordt ingenomen zodat deze zijn werk goed kan doen. Je kunt deze pillen incidenteel gebruiken maar indien gewenst ook permanent om een allergische reactie op lactose te voorkomen.

Kan een kind over een intolerantie heen groeien

Het komt soms voor dat iemand als kind niet goed tegen lactose of gluten kon, maar daar op latere leeftijd geen of minder last van heeft. Het kan dus zeker gebeuren dat een kind ‘over een intolerantie heen groeit’. Andersom kan helaas ook: Als een kind eerst geen problemen had met gluten of lactose kan dit op latere leeftijd alsnog gaan opspelen. Het is dus bij een reactie op voedsel altijd belangrijk om te achterhalen wat er is gegeten en bij een volgende gelegenheid op te letten of de klachten opnieuw optreden. Als dat laatste het geval is dan is de kans aanwezig dat er sprake is van een allergie.