Navigatie
​Geheugen verbeteren met geheugenspelletjes?

Wat zijn geheugenspelletjes?

Bij geheugen- of breinspelletjes kan er gedacht worden aan spelletjes als breinkraker, MAX geheugentrainer, kruiswoordpuzzels of memory. Met deze spelletjes is het de bedoeling dat je geheugen getraind wordt. Door je hersenen te prikkelen zou je mentaal langer fit moeten blijven.

Het geheugen verbeteren met geheugenspelletjes

Om meteen met de deur in huis te vallen: nee, ons geheugen is niet te verbeteren met geheugenspelletjes. Met spelletjes als breinkrakers en kruiswoordpuzzels ben je bezig met het oplossen van een cijferreeks of een woordpuzzel. Je brein oefent om beter te worden in deze spelletjes en dat zal vast lukken. Maar om het daadwerkelijke brein te trainen, waardoor jij je buurvrouw’s verjaardag onthoudt of wat er op je boodschappenlijstje stond is er meer nodig dan een spelletje. Geheugenspelletjes zijn vooral effectief voor de ontspanning.

Wil je echt je geheugen trainen? Dat kan door te blijven leren! Het denkvermogen en abstract redeneren is vastgesteld in je genen. Maar je kennis en vaardigheden kun je uitbreiden door te blijven leren. Een tweede manier is om naar je favoriete muziek te luisteren of zelf muziek te maken. Ten slotte is lichaamsbeweging een goede manier om je cognitieve functies actueel te houden!

Timemanagement expert Björn Deusings deelt zijn tips!

Effectief managen van tijd is vaak lastig! Of het nu gaat om je bedrijf of je eigen tijd, met de tips van Björn Deusings krijg je meer gedaan in minder tijd! Het is belangrijk om taken op te schrijven in je agenda, vaak onthoud je het beter door dingen op te schrijven.
Björn Deusings geeft negen tips voor het effectiever besteden van je tijd:

  • Zorg dat je je hoofd leeg houdt;
  • Schrijf taken die langer duren dan 30 minuten in je agenda staan;
  • Schrijf je vragen op, je kunt beter je collega’s 1x storen met 10 vragen, dan 10x met 1 vraag;
  • Start je dag met je agenda en bekijk overzichtelijk je taken van die dag;
  • Zorg ervoor dat je efficiënt te werk gaat en niet zomaar kunt afdwalen;
  • Probeer vervelende taken niet uit te stellen maar zo snel mogelijk te doen, dan ben je ervan af;
  • Sluit je dag goed af, neem even de tijd om te kijken wat er nog moet gebeuren en wat er afgerond is;
  • Houd rekening met onvoorziene taken;
  • Onthoud en accepteer dat je  niet iedereen tevreden kunt stellen.

Geheugen trainen?

Je geheugen fit houden en trainen is dus zeker effectief! Alleen niet met breinspelletjes. Het spelen van deze breinspelletjes werkt zeer ontspannend en zorgt voor plezier, maar het is nooit bewezen dat deze daadwerkelijk werken voor het vermogen van je brein. Zet dus liever je favoriete muziek aan en geniet van je favoriete artiest. Of begin met het leren van een nieuwe taal!