Navigatie
Chronische aandoeningen en zorgverzekeringen

Stap 1: Breng je zorgbehoeften in kaart

Om de juiste zorgverzekering te kiezen, is het belangrijk om eerst je zorgbehoeften in kaart te brengen. Denk hierbij aan:

 • Welke behandelingen en medicijnen je nodig hebt
 • Hoe vaak je naar een specialist moet
 • Of je fysiotherapie, ergotherapie of andere aanvullende zorg nodig hebt
 • Of je gebruik wilt maken van alternatieve geneeswijzen

Maak een lijst van je zorgbehoeften en houd deze bij de hand tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen.

Stap 2: Vergelijk zorgverzekeringen op basis van dekking en vergoedingen

Gebruik een onafhankelijke zorgverzekering vergelijker, zoals Webzorg.nl, om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van dekking en vergoedingen. Let hierbij specifiek op de volgende aspecten:

 • Basisverzekering: Controleer of de basisverzekering de behandelingen en medicijnen dekt die je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de dekking van de basisverzekering door de overheid wordt bepaald en bij alle zorgverzekeraars gelijk is.
 • Aanvullende verzekering: Kijk of er aanvullende verzekeringen zijn die de extra zorg dekken die je nodig hebt, zoals fysiotherapie, ergotherapie of alternatieve geneeswijzen. Vergelijk de dekking, het aantal behandelingen en de maximale vergoedingen tussen verschillende aanbieders.
 • Eigen risico: Het verplichte eigen risico is voor iedereen gelijk, maar je kunt ervoor kiezen om dit vrijwillig te verhogen in ruil voor een lagere premie. Als je veel zorgkosten verwacht, is het wellicht verstandiger om het eigen risico zo laag mogelijk te houden.
 • Zorgaanbieders: Controleer of de zorgverzekeraar contracten heeft met de zorgaanbieders die je wilt bezoeken. Kies eventueel voor een restitutiepolis, zodat je zelf je zorgaanbieders kunt kiezen.

Stap 3: Kies de zorgverzekering die het beste bij je past

Na het vergelijken van zorgverzekeringen op basis van dekking en vergoedingen, kies je de zorgverzekering die het beste aansluit bij je zorgbehoeften en budget. Houd er rekening mee dat de goedkoopste zorgverzekering niet altijd de beste keuze is, vooral als je veel zorgkosten verwacht.

Stap 4: Maximaliseer je vergoedingen

Om optimaal gebruik te maken van de vergoedingen van je zorgverzekering, volg je deze tips:

 • Maak een zorgplan: Bespreek met je zorgverlener welke behandelingen je nodig hebt en plan deze zorgvuldig in om te zorgen dat je binnen de vergoedingslimieten blijft.
 • Houd je zorgkosten bij: Bewaar alle rekeningen en declaraties, zodat je precies weet hoeveel je hebt uitgegeven aan zorgkosten en hoeveel vergoeding je nog over hebt.
 • Controleer je vergoedingen: Bekijk regelmatig je polisvoorwaarden en controleer of er wijzigingen zijn in de vergoedingen. Geef wijzigingen in je zorgbehoeften tijdig door aan je zorgverzekeraar.

Door het volgen van deze stappen en tips kun je de juiste zorgverzekering kiezen voor je chronische aandoening en optimaal gebruikmaken van de vergoedingen om je zorgkosten te dekken.